Franciskusdagen

Vi i Föreningen Vildåsnan gillar att fira Franciskusdagen, som infaller den fjärde oktober varje år. Detta är Franciskus av Assisis (även kallad Den Helige Franciskus) helgondag, och eftersom han är djurens skyddshelgon firas också djurens dag, World Animal Day, samma dag.

Franciskus och djuren

Franciskus predikar för fåglarna

Det berättas att Franciskus vid ett tillfälle predikade för en grupp fåglar utanför staden Spoleto. Fåglarna ska ha låtit honom röra vid dem och bli välsignade. Vid andra tillfällen ska han ha talat till fåglar; de verkade lyssna och tystnade när han bad om detta. Det sägs också att andra sorters djur tydde sig till honom. I Fioretti di San Francesco berättas att Franciskus omvände en våldsam varg, som efter Franciskus predikan lade tassen i hans hand och blev hans trogna följeslagare.

Firandet

Att djurens dag firas samtidigt som Den Helige Franciskus helgondag innebär att denna högtidsdag är som gjord för att firas av Vildåsnan – kristen vegetarisk förening! Vi vill därför uppmuntra alla medlemmar att uppmärksamma denna dag på något sätt.

Bild från Wikimedia Commons

Eftersom den fjärde oktober också är kanelbullens dag passar det bra att denna dag bjuda på veganska kanelbullar. Vi kan rekommendera detta recept som styrelsen använde när de bakade veganska kanelbullar att bjuda på under Franciskusdagen 2017. Då bakades det även glutenfria, veganska kanelbullar med hjälp av detta recept.

Att baka veganska kanelbullar och bjuda in några vänner på fika där ni kan prata om djurens situation är ett utmärkt sätt att uppmärksamma Franciskusdagen, men för den som vill ordna en lite större tillställning vill vi föreslå en filmvisning. Det går att anordna en större i din kyrka eller någon annan lokal, eller en mindre hemma hos dig själv. Ett exempel på en fin film som nu kan visa är Peaceable Kingdom som går att streama här.

Vi vill gärna veta hur våra medlemmar uppmärksammar denna dag, så dela gärna med er av bilder från ert firande! Skicka dem till oss på info@vildasnan.se eller ladda upp dem på vår facebooksida. Ni kan också dela era bilder på facebook och instagram med hashtagen #franciskusdagen.