Året med Vildåsnan

Vår: Paradisfasta

Föreningen brukar varje år uppmärksamma den kristna kyrkans stora fasta – påskfastan. Det finns i den kristna kyrkans historia en tradition av att avstå från kött, mjölk och ägg under fastan; och vi vill uppmuntra alla medlemmar som inte avstår från detta under resten av året att viga påskfastan åt att testa att äta helvegetariskt under en längre period. Eftersom det var så som Eva och Adams kost såg ut i paradiset kallar vi denna fasta för paradisfasta.

Som inspiration har föreningen tagit fram ett fastehäfte ”Bönor & böner” som innehåller vegetariska recept och inspiration till en vegetarisk fasta. Detta kostar kostar 30 kronor styck och kan beställas här.

Sommar: Kronärtkockskiva

Till augusti 2019 tog Vildåsnan fram ett koncept för kronärtskockskiva med inspiration och material till en riktigt fest i sensommartid, utan inslag av kräftor. Du kan ta del av materialet här.

Höst: Franciskusdagen

Bild från Wikimedia Commons

Vi i Föreningen Vildåsnan gillar att fira Franciskusdagen, som infaller den fjärde oktober varje år. Detta är Franciskus av Assisis (även kallad Den Helige Franciskus) helgondag, och eftersom han är djurens skyddshelgon firas också djurens dag, World Animal Day, samma dag. Läs mer om hur vi firar denna högtidsdag här.

Vinter: Veganskt adventsfika under den lilla fastan

I december 2017 uppmuntrades alla medlemmar att uppmärksamma adventsfastan (som också kallas ”den lilla fastan”) genom att bjuda på veganskt adventsfika under veckorna före jul. Detta är en tradition vi gärna upprätthåller! Du får gärna uppmuntra din lokala församling att servera veganskt kyrkfika i samband med gudstjänsten eller samla alla vildåsnor i ditt närområde till en medlemsträff (kontakta oss i styrelsen om du behöver kontaktuppgifter till andra medlemmar eller om du vill att vi ska annonsera om din planerade träff). Du kan också anordna en mindre fika för dina nära och kära, för din arbetsplats eller för dina studiekamrater. Din fantasi sätter gränsen!

Oavsett hur stort eller litet ditt adventsfika blir vill vi gärna att du dokumenterar det genom att fotografera det och ladda upp det i sociala medier under hashtagen #vildadvent. Om du inte använder sociala medier får du gärna mejla bilden till oss på info@vildasnan.se så publicerar vi den åt dig i våra sociala mediekanaler.